برنامهریزی استراتژیک یکی از عوامل اساسی و حیاتی در موفقیت سازمانها است. این روند تحلیل، تدوین، اجرا و پایش استراتژیهایی است که به سازمان کمک میکند تا به دستاوردهای بلندمدت خود برسد. در دنیای پویا و رقابتی امروز، برنامهریزی استراتژیک به عنوان یک ابزار حیاتی به نظر میرسد که به سازمانها کمک میکند تا از راهنمایی دقیق و هدفمند برای تصمیمگیریهایشان بهرهبرده و به بهبود عملکرد و نتایج خود برسند.
در مرحله تحلیل، اطلاعات دقیق از عوامل داخلی و خارجی مؤثر بر سازمان جمعآوری و تجزیه و تحلیل میشود. این تحلیلات کمک میکنند تا نقاط قوت و ضعف سازمان مشخص شده و فرصتها و تهدیدهای محتمل مشخص گردند. این دانش، پایهای برای انتخاب استراتژیهای مناسب و تعیین اولویتهای اجرایی است.
در مرحله تدوین استراتژیها، با توجه به تحلیلها و همچنین اهداف بلندمدت سازمان، استراتژیهای کلان تعیین میشوند. این استراتژیها باید منعکسکننده هدف نهایی سازمان باشند و در جهت رشد، نوآوری، کاهش هزینه یا هر هدف دیگری که سازمان میپذیرد، هدایت کننده باشند.
مرحله اجرا به معنای اجرای عملی استراتژیهاست. این اجرا نیازمند تخصیص منابع، تعیین و تجهیز تیمها، تعیین مسئولیتها و ایجاد ساختارهای سازمانی مناسب است. همچنین، در این مرحله، انجام پیگیریهای دقیق و پایش مداوم برای اطمینان از پیشرفت به سمت اهداف اساسی ضروری است.
در نهایت، مرحله پایش نقطه پایانی این فرآیند است. در این مرحله، نتایج و پیشرفتها با استراتژیها و اهداف مقایسه میشوند. اگر تفاوتی مشاهده شود، تصمیمگیریها بازنگری و تنظیم مجدد میشوند تا به بهترین نتایج دست یافته شود.
به طور خلاصه، برنامهریزی استراتژیک به عنوان یک ابزار قدرتمند، سازمانها را در مسیری هدفمند به سوی موفقیت هدایت میکند. با تحلیل دقیق، تدوین استراتژیهای مؤثر، اجرای دقیق و پایش مداوم، سازمانها قادر به بهرهبرداری از فرصتها و مواجهه با چالشها در محیط رقابتی خواهند بود و در نهایت به دستاوردهای خود خواهند رسید.
شناسایی ضعفها و قوتها، فرصتها و تهدیدهای کسب و کارجهت دهی به سمت چارچوبی درست (تهیه SWOT)
مشخص کردن موقعیت و جایگاه اصلی خود در بازار (استفاده ازSWOT)
مشخص کردن استراتژی ِهای SO,WT,ST,WO در مقابل رقبا و پس از آن اولویت بندی اهداف
برای اجرای برنامه استراتژیک باید شاخص کلیدی عملکردهای (KPI) خود را بدانند تا کل هدف قابل اندازه گیری شود.
KPI هایی که در مراحل قبل تعیین شدند میزان موفقیت اندازه گیری میشود و اصلاحات انجام میشود
لینک های مفید:1- معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری 2-شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان 3- سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران 4- مراکز مشاوره، اطلاع رسانی و خدمات کارآفرینی 5-سامانه ارزیابی شرکت های دانش بنیان 6- پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی 7- پایگاه استنادی علمی ایرانیان 8- مرجع دانش (civilica) 9-شبکه پژوهش و فناوری 10-خدمات توانمندسازی کارگزاری معاونت علمی 11-وزارت علوم و تحقیقات 12-سامانه وبینارهای آنلاین و حضوری 13-پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی 14-پایگاه ژورنال ها و مقاله های بین المللی 15-انجمن شرکت های دانش بنیان
کلیه حقوق این سایت متعلق به شرکت دانش بنیان بین المللی افتخار مدیران خاورمیانه کارگزار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می باشد